Mindfulness og MBSR

Mindfulness er blevet udbredt i den vestlige verden, efter at Professor Jon Kabat-Zinn udviklede i 1979 et stressreduktionsprogram, som et tilbud til patienter på universitetshospitalet, der fx led af cancer, hjertesygdomme og kroniske smerter på University of Massachusetts Medical School (UMAS). Jon Kabat-Zinn var oprindelig uddannet molekylær biolog fra Massachusetts Institute of Technology og var samtidig mangeårig underviser i yoga og meditation. Han skabte kurset ’Mindfulness Baseret Stress Reduction’ (MBSR) som et otte-ugers kursus, der kombinerer vestlige psykologiske behandlingsmetoder med teknikkerne og øvelserne i yoga og meditation.

Det er et veldefineret, systematisk og manualiseret psyko-edukativt gruppeforløb, der anvender relativt intensiv mindfulness meditation, som det bærende element. MBSR er et kursus, der er designet til at hjælpe mennesker til at tage sig bedre af sig selv og leve bedre liv, med det udgangspunkt, de nu har. MBSR er en generisk tilgang til deltagere med forskellige udfordringer og tilstande, og giver deltagerne en basis for bedre at kunne håndtere udfordringer og samtidig en mulighed for at udvikle sig som det menneske, man nu engang er.

MBSR programmet blev først tilbudt sundhedspersonalet på UMAS, og derefter løbende tilbudt til patienterne i erkendelse af, at mindfulness kan ikke gives videre til andre, uden at underviseren eller behandleren selv har erfaringer med mindfulness og en aktiv daglig praksis. Langvarig meditationserfaring er således fortsat et krav til alle MBSR instruktører, da mindfulness skal erfares fremfor forstås.

MBSR er et kursusforløb ikke et terapi forløb, hvor dét at være i en gruppe er en stor del af den læring, man får fra kurset, når problemernes generelle natur åbenbarer sig mellem mennesker med meget forskellige udfordringer. Kurset lægger således vægt på, hvad der er ’rigtigt’ hos den enkelte, snarere end hvad der er ’galt’ eller forkert.

Der foreligger omfattende forskning, der dokumenterer effekten af MBSR.  Indtil nu er der i alt publiceret ca. 7000 studier om effekten af mindfulness. Der er vist effekt på bl.a. oplevet stress, angst, depression, kroniske smerter, blodtryk, livskvalitet, psoriasis og immunforsvaret. Behandlingsformen har spredt sig over hele verden af samme grund.

Der er efterfølgende blevet udviklet flere andre evidensbaserede mindfulnesskurser til specifikke deltager fx MBKT (Mindfulnes Baseret Kognitiv Terapi) til patienter med tilbagevendende depressioner.